Infolinia:

(+48) 18 26 77 649

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Bestsellery
Śliwka Kalifornijska 1kg
Śliwka Kalifornijska 1kg
14,95 zł
szt.
Daktyle Suszone 1kg
Daktyle Suszone 1kg
9,90 zł
szt.
Żurawina 1kg
Żurawina 1kg
20,90 zł
szt.
Pestki Dyni 1kg
Pestki Dyni 1kg
13,90 zł
szt.
Suszone Morele  1kg
Suszone Morele 1kg
19,90 zł
szt.
Orzechy Ziemne Prażone 1kg
Orzechy Ziemne Prażone 1kg
12,90 zł
szt.
Migdały Kalifornijskie 1kg
Migdały Kalifornijskie 1kg
37,90 zł
szt.
1000G Słonecznik łuskany
1000G Słonecznik łuskany
5,90 zł
szt.
Sól Himalajska Drobna 1kg
Sól Himalajska Drobna 1kg
5,99 zł
szt.
Data ważności

Daty ważności produktów i kraj pochodzenia można sprawdzić na stronie 

brat.pl/stany/ wpisując kod produktu.

Olejek Arganowy 100 ml SPRAY. Certyfikat IMC

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 34,90 zł 34.90
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 00280

Opis

OLEJ ARGANOWY KOSMETYCZNY

100% BIO - CZYSTY OLEJ ARGANOWY Z MAROKA, ORYGINALNIE ZAPAKOWANY, POSIADA CERTYFIKAT JAKOŚCI BIO – IMC ORAZ ZNAK AB.

Certyfikaty:
Cetyfikat IMC - Olejek posiada certyfikat BIO wystawiony przez ISTITUTO MEDITERRANEO DI CERTTFICAZIONE (Control body MA BIO 136, Controlled operator no. MOO34, Conformity certificate no. 0025/M rev. 00 of 07/08/2012) zgodny z Dyrektywami Unii Europejskiej 834/2007, 889/2008 dotyczącymi upraw biologicznych.

Oryginalna wersja certyfikatu w dokumencie PDF - KLIKNIJ TUTAJ.

Znak AB, widniejący na produktach gwarantuje, że co najmniej 95% składników rolnych danego produktu jest pozyskiwanych z upraw ekologicznych. Znak ten jest przyznawany przez francuskie Ministerstwo Rolnictwa i potwierdza, że producent spełnia wszelkie stosowne wymagania rolnictwa ekologicznego UE (rozporządzenia WE nr 834/2007, nr 889/2008 oraz 967/2008)

Olej ten ma lekko kwaskowaty zapach (jest to olej niefiltrowany) - uwaga na podrobione produkty (najlepiej jak olejek posiada certyfikat).

OLEJ ARGANOWY NIE UWRAŻLIWIA! IDEALNY DLA KAŻDEJ SKÓRY.

UWAGA! Oryginalny olej arganowy ma charakterystyczny delikatny zapach - NIE PACHNIE ORZESZKAMI JAK TO JEST W PRZYPADKU OLEJU SPOŻYWCZEGO. Jest tez jaśniejszy od oleju spożywczego.

Olej arganowy jest wytwarzany z owoców arganii żelaznej. Wytwarzanie polega na zmieleniu w ręcznych żarnach ziaren owoców drzewa arganowego do oleistej pasty, z której ręcznie wyciska się olej o czerwonawym zabarwieniu.

Olej tłoczony jest na zimno, aby zachować wszystkie cenne właściwości. Rozróżnia się dwa rodzaje oleju arganowego: ciemniejszy który może być używany do gotowania oraz jaśniejszy – kosmetyczny. Produkcja oleju arganowego jest nadal wykonywana na wsiach głównie przez kobiety. Ale wielu ludzi wierzy, że jeżeli olej stanie się bardziej znany, doprowadzi to do większego zatrudnienia w regionie i poprawi stan środowiska.

Drzewo arganowe (Argania Spinosa) zwane również Argania żelazna lub drzewo żelazne jest drzewem endemicznym, występuje w jednym miejscu na świecie, tylko w południowo zachodniej części Maroka, w ekologicznie czystym środowisku. Próby sadzenia i uprawy tej rośliny w innych krajach nie powiodły się. Największe skupiska drzew są w rejonie Sus, między Agadirem, Marrakeszem a As-Sawirą, zajmują obszar ok.800,000 ha. Obszar ten od 1998 roku posiada status „Rezerwatu Biosfery Arganeraie” przyznany przez UNESCO, a samo drzewo wpisane jest na listę Światowego Dziedzictwa.

Drzewa arganowe doskonale radzą sobie z ciężkimi warunkami, odporne są na ciężki klimat, znoszą temperatury od 0-50 st.C, rosną na terenach górzystych, a dzięki potężnym korzeniom, które sięgają do 30m w głąb mogą przetrwać najgorętsze miesiące i długotrwałą suszę. Argania jest drzewem cierniowym, osiąga wysokość 8-10m, żyje od 150-200 lat, ale odnotowano również dużo starsze okazy. Pień arganu jest często poskręcany, sękaty, co pozwala kozom wspinać się nawet na czubki drzewa, by zjadać liście i owoce.

Drzewo arganowe jest rośliną wiecznie zieloną, liście może stracić tylko podczas długotrwałej suszy. Kwiaty argani są małe, skupione w górnej części gałązek, owoce mają kolor zielony, są bardziej okrągłe i większe niż oliwki, mają mięsisty miąższ a wewnątrz orzech. Wewnątrz tego twardego orzecha znajdują się 2 lub 3 nasiona, z których to otrzymywany jest drogocenny olej zwany płynnym złotem Maroka.

Historia rdzennej ludności Maroka,Berberów od wieków jest związana z drzewem arganowym, zwanym przez nich drzewem życia. Dzięki życiodajnym i odżywczym zaletom oleju arganowego mogli oni przetrwać w ciężkich, pustynnych warunkach. Dość wcześnie poznano również walory kosmetyczne oleju i używano go w celach pielęgnacyjnych.

To z niego więc powstaje olej arganowy, produkowany jedynie w Maroko!
Źródło: http://www.omaroko.pl/olej-arganowy/archives/70

Właściwośći:
Olej arganowy jest niezwykle bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz witaminę E. Znakomicie likwiduje wszystkie problemy suchości, szorstkości i łuszczenia - do tego stopnia, że polecany bywa również osobom ze schorzeniami takimi jak łuszczyca czy egzema. Smarowanie kolan i łokci to gwarantowany sposób na miękką, piękną skórę, zaś oczywiście największy kaliber argan wytacza przeciw zmarszczkom. Dodatkowo, marokański olejek ma właściwości przeciwzapalne i chroniące skórę przed i po opalaniu.

Wreszcie, olejek arganowy to najlepszy przyjaciel zadbanych, błyszczących włosów. Aplikowany na końcówki zapobiega rozdwajaniu, zaś wmasowywany w skórę głowy poprawia żywotność i stan włosów.

Największe zalety:

  • zalecany w walce ze zmarszczkami, przedwczesnym starzeniem się skóry,
  • skuteczny w walce z trądzikiem, łuszczycą, egzemą,
    pomaga niwelować zmarszczki i zachować młodzieńczy wygląd skóry,
  • jest doskonały w walce z wolnymi rodnikami, ponieważ zawiera silnie działające antyoksydanty,
  • wzmacnia i odżywia włosy i paznokcie,
  • silnie nawilża skórę, ujędrnia ją, redukuje cellulit oraz rozstępy,
  • chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami, takimi jak: słońce, wiatr, zimno, stres,
  • regeneruje zniszczoną skórę,
  • przyśpiesza gojenie ran, pęknięć skóry, rozstępów, blizn, poparzeń (w tym słonecznych),
  • jest pomocny przy leczeniu reumatyzmu,
  • świetnie spisuje się podczas masażu, rozluźnia spięte i bolące mięśnie,
  • nawilża suche i zniszczone włosy, nawilża suchą skórę głowę,
  • wspomaga kruche, rozdwajające się paznokcie.

Opakowanie:

  • butelka plastikowa 100ml spray

Skład:

  • 100% naturalny czysty olej arganowy

Warunki przechowywania:

  • Olej roślinny ustabilizowany. Do przechowywania w miejscu suchym, z dala od światła i ciepła. Temperatura maksymalna po otwarciu ok. 18-20 stopni.

Uwaga:

  • Olej argonowy może ulec zmętnieniu gdy znajduję się w temp. poniżej 16 stopni. Zmętnienie to jest odwracalne i nie wpływa negatywnie na produkt.

 

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Estragon liść świeży suszony 200g
Estragon liść świeży suszony 200g
7,90 zł 6,00 zł
szt.
Tapioka 1kg
Tapioka 1kg
10,90 zł 9,00 zł
szt.
Popcorn 1kg
Popcorn 1kg
5,90 zł 5,00 zł
szt.
Kurkuma mielona 200g
Kurkuma mielona 200g
4,90 zł 4,00 zł
szt.
Pasta sezamowa tahini 500g
Pasta sezamowa tahini 500g
14,90 zł 12,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium