Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Blog kategorie
Blog chmura tagów
Olej arganowy – płynne złoto Maroka 0
Olej arganowy – płynne złoto Maroka

Olej arganowy – płynne złoto Maroka

Drogocenne właściwości oleju arganowego nie bez powodu zwanego płynnym złotem Maroka są znane już od średniowiecza. W dzisiejszych czasach olej ten jest składnikiem kosmetyków z górnej półki oraz ma zastosowanie w kuchni. Chociaż w Polsce można go kupić od stosunkowo niedawna, może poszczycić się niemałą popularnością, która rośnie z miesiąca na miesiąc.



 Drzewo arganowe

Tylko w jednym miejscu na świecie – w południowo-zachodniej części Maroka, w ekologicznie czystym środowisku na obszarze ok. 800 000 ha, rośnie drzewo argranowe. Obszar ten posiada status „Rezerwatu Biosfery Arganeraie” przyznany przez UNESCO i jest zamieszkiwany przez lud Berberów. Drzewo arganowe czyli inaczej drzewo żelazne lub argania żelazna to drzewo cierniowe, jedne z najstarszych drzew na świecie, które osiąga wysokość 8-10m i którego korona posiada średnicę nawet do 14 m. Co ciekawe, drzewo jest idealnie przystosowane do suchego klimatu i gleby ubogiej w sole mineralne. A to wszystko dzięki bardzo długim korzeniom sięgającym nawet 30m w głąb ziemi czyli aż do wód gruntowych, dzięki którym argania może egzystować i owocować w warunkach pustynnych. 

Jak otrzymywany jest olej?


Olej arganowy jest pozyskiwany z nasion drzewa arganowego, które są ukryte w jego owocach. Owoce te są koloru zielonego, bardziej okrągłe i trochę większe niż oliwki. W środku znajduje się mięsisty miąższ i orzech. Wewnątrz orzecha znajduje się kilka ziarenek, zwykle 2 do 3. Po zebraniu owoców następuje prażenie i mielenie ziaren w małych prasach. W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy. Na koniec poddawany jest on wielokrotnej filtracji. W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje oleju arganowego – spożywczy oraz kosmetyczny. Ten pierwszy ma zapach orzeszków ziemnych, drugi natomiast ma lekko kwaskowaty zapach oraz jest jaśniejszy niż olej spożywczy, ponieważ nie jest prażony.

Właściwości i zastosowanie

Olej spożywczy posiada różne właściwości medyczne, m.in. obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i wspomaga naturalną odporność organizmu. Ponadto, pobudza komórki mózgu i wątroby do prawidłowego działania, łagodzi bóle stawów, chroni komórki przed utleniaczami oraz dostarcza im składników odżywczych. Można go dodawać do letnich sałatek na bazie pomidorów, ogórka czy cukinii (jest zdrowszy niż oliwa z oliwek, bo posiada 2 razy więcej witaminy E) lub do dań z dziczyzny. Według niektórych idealnie pasuje do białego pieczywa i do past śniadaniowych. Olej kosmetyczny jest bardzo skuteczny w walce ze zmarszczkami, bo pomaga je zredukować przez odbudowę warstwy hydrolipidowej. Ma właściwości silnie nawilżające, dogłębnie nawilża, ujędrnia i napina skórę, redukuje cellulit i rozstępy. A ponadto chroni przed działaniem szkodliwych dla cery czynników zewnętrznych takich jak słońce, wiatr czy zimno. Wzmacnia też włosy i paznokcie.

Olej arganowy kosmet. butelka 250 ml  Olej arganowy SPOŻYWCZY 250 ml

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl